streda 2. augusta 2017

Tekvicový koláč

Úžasný jemný zákusok, málo sladký, so strašne chutným krémom. 

Veľký alebo stredne veľký plech (niečo medzi malým a veľkým)

Korpus

800 g tekvicového pyré, čiže v mojom prípade z 1 stredne veľkej tekvice Hokkaido
130 g roztopeného masla
5 vajec
1 PL škorice
1 PL kakaa
1 dcl smotany
100 g erytritolu
Šťava z 2 citrónov
200 g mletých mandlí
Štipka soli
Sóda bikarbóna

Surovú tekvicu prerežeme napoli, jadierka odstránime, tekvicu dáme reznou plochou na plech a podlejeme vodou, asi 1 cm. Pečieme pri 180 stupňoch asi 45 - 60 minút, kým nezmäkne. Potom vyškrabeme dužinu, resp. olúpeme kožu, ako sa podarí.
Vymixujeme pyré a pridáme ostatné suroviny. Vajcia si predtým vyšľaháme osobitne. Hmotu ochutnáme a prípadne dochutíme podľa vlastného nápadu. Pečieme pri 180 stupňoch 45 minút.
Necháme vychladnúť.

Povrch

100 g roztopeného masla, ktoré necháme zhnednúť, ale nepripálime
600 g kyslej smotany
200 g gréckeho jogurtu
80 g erytritolu
Šťava z 1 citróna

Zhnednuté vychladnuté maslo necháme v chladničke trochu stuhnúť a potom ho vymiešame s erytritolom dobiela. Zmiešame s ostatnými surovinami, ochutnáme/dochutíme. Ak to nechceme také tučné, tak to ide aj bez masla. V bielej zmesi môžeme použiť aj iné, napríklad mascarpone alebo creme fraiche, dokopy to má byť 800 g a treba dbať na to, aby to bolo dosť kyslé. Na stuhnutie možno pridať 1/4 ČL xantánovej gumy, pozor, treba rýchlo a poriadne rozmiešať. Vychladnutý korpus potrieme krémom a dáme do chladničky, najlepšie do druhého dňa. Pred servírovaním môžme posypať škoricou. 

Obmena

Luxusnejšiu verziu dosiahneme pridaním čokoládovej vrstvy, ktorú dáme na korpus  a necháme zachladiť ešte pred potretím bielym krémom. 

200 g horkej čokolády (70-90%)

380 g smotany 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Malinová torta

Korpus 5 vajcia 1 vanilkový struk Štipka soli 75 g roztopeného masla 110 ml smotany 170 g mletých lieskových orieškov 85 g mletých m...