piatok 24. novembra 2017

Kura na orientálny spôsob (kura s grckou)

Príprava má dve hlavné časti. Najprv si treba pripraviť zmes korenia, s ktorým sa bude kura (cca 1 až 1,5kg) koreniť. Doporučujú zmiešať 
- lyžičku soli,
- lyžičku koriandru Mletého ak je)
- lyžičku čierneho korenia
- lyžičku mletého zázvoru (môže byť aj strúhaný čerstvý)
5 semienok kardamónu a 8 kličekov
toto všetko zomlieť v mlynčeku na korenie, alebo rozdrviť v mažiari. Týmto sa dokonale potrie kura, treba to dobre vmasírovať do všetkých miest kuraťa. Takto porokernené kura dáme grilovať.
Druhá časť prípravy je výroba grcky. Tej je vždy primálo, preto jej môžme kľudne urobiť viac. Na to nakrájame cca 4 cibule na najdrobnejšie ako sa dá, opražíme na masle a pridávame 
- 1/4 lyžičky šafránu,
- 120g nasekaných mandlí (dala som 200 g)
a 60g nasekaných hrozienok (dala som viac)
- stiahneme z ohňa
-  5 polievkových lyžíc jogurtu (smotanového, dala som 2),
- 1/3 l kyslej pochúťkovej smotany (dala som 500 g Creme fraiche)
- osolíme a môžme pridať trochu citrónovej šťavy, ochutnáme
Touto zmesou by sa malo grilované kurča potierať - prax ale je taká, že grcka z kuraťa padá, takže praktickejšie sa ukázalo polougrilované kura rozporcovať na plech, a naložiť na neho grcku a dopiecť. Alebo ak nie je k dispozícii gril tak kura piecť na plech rozdelené na polovice a tie už nie je prioblém potierať grckou.
Ešte poznámka k mandliam - sú fajn, ale majú tendenciu prihárať, takže ak sa nedajú, nič sa nedeje. Alebo ich nasekať na veľmi jemno, aby boli celé stále obalené v grcke. 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Malinová torta

Korpus 5 vajcia 1 vanilkový struk Štipka soli 75 g roztopeného masla 110 ml smotany 170 g mletých lieskových orieškov 85 g mletých m...