Suroviny:
2 kg cukiny
3-4 PL soli
2 dcl octu
1,5 dcl olivového oleja
Petržlenová vňať
Rozmarín, bazalka, alebo iná bylinka
Čili paprička
Postup:
1. Cukinu nakrájame robotom na tenké plátky, cca 2 mm.
2. Dávame do veľkej misy, priebežne zasýpame soľou.
3. Necháme do druhého dňa v chladničke.
4. Na druhý deň cukinu vyžmýkame, slanú šťavu vylejeme, dáme do menšej misy a zalejeme octom. Necháme do druhého dňa v chladničke.
5. Na tretí deň cukinu premývame pod vodou, kým nemá dobrú chuť, akurát slano-kyslú.
6. Do veľkej misy pripravíme marinádu : nasekáme bylinky a čili, eventuálne aj cesnak, ak chceme. Zalejeme olejom. Do toho dáme cukinu a dobre pomiešame. Ochutnáme, takto to bude chutiť aj po zavarení.
6. Dáme do pohárov a sterilizujeme 20 minút. Okraje pohárov treba pred zavretím utrieť čistou utierkou namočenou v horúcej vode, aby neboli mastné.
Použitie:
V zime ak cukina na smotane - dať do hrnca, ohriať, pridať smotanu, do toho opečené tekvicové semiačka alebo oriešky, k tomu nejaký syr alebo volské oko.
Alebo len tak na chlieb s maslom.
Zo 4 kg cukinovy mi vyšlo 7 malých pohárov.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára